Oppaat

Taistoon emättimen kuivuutta vastaan

Tiedätkö tunteen? Sen pistävän, polttavan tuntemuksen, joka saa sinut pidättämään hengitystä pissaamisen aikana? Sietämättömän kivuliaan pyörämatkan töihin? Sen helvetillisen, hiekkapaperia muistuttavan piinan “alakerrassa” seksin aikana (ja siitä johtuvan täydellisen allergian lakanaleikkejä kohtaan)? Siinä tapauksessa kärsit mitä todennäköisimmin emättimen kuivuudesta. Vaan älä huoli, et todellakaan ole ainoa. Ja onneksi on olemassa monenlaisia hyviä neuvoja naisille, joiden jalkojen väli on muuttunut Saharan autiomaaksi. Täältä löydät täydellisen reseptin sille, miten pääset emättimen kuivuuden aiheuttamasta riesasta.

Emättimen kuivuuden aiheuttamat oireet

Silloin kun emättimessä ei ole riittävästi kosteutta, koko alapää tuntuu kuivalta ja ärtyneeltä, ja kaikista tavallisimmatkin arkitoimet kuten kuntosalilla käynti, pyöräily tai seksi kumppanin kanssa voivat tuntua ylitsepääsemättömiltä. Emättimen kuivuuden selkeimmät oireet ovat:

 • Kutina ja ärtynyt iho
 • Pistävä tai polttava tunne pissatessa
 • Kipu ja arkuus emättimen aukon ja häpyhuulien ympäristössä
 • Tiputteluvuoto seksin yhteydessä
 • Seksuaalinen haluttomuus

Emättimen kuivuus laittaa helposti pisteen toimivalle, nautinnolliselle seksielämälle, mutta siitä on muutakin haittaa. Hoitamattomana sillä voi olla todella negatiivinen vaikutus myös mielialaasi ja yleiseen elämänlaatuusi.

Syitä emättimen kuivuudelle

Monesti luullaan, että emättimen kuivuus vaivaa ainoastaan vaihdevuosi-ikäisiä naisia, mutta se on (valitettavasti) vain myytti. Emättimen kuivuus on äärimmäisen yleistä kaikenikäisillä naisilla. Väärinkäsitys johtuu siitä, että kaikista tavallisin syy ongelmalle on estrogeenitason raju lasku, mikä tapahtuu vaihdevuosien yhteydessä. Mutta emättimen kuivuudelle on muitakin mahdollisia syitä:

 • Fyysinen ja psyykkinen stressi
 • E-pillerit (alentavat luonnollista estrogeenitasoa)
 • Liika intiimipesu (tuhoaa emättimen luonnollista bakteerikantaa)
 • Lääkitys (penisilliini, masennus- ja allergialääkkeet kuivattavat vartalon limakalvoja – myös emättimessä)
 • Imetys (pysäyttää väliaikaisesti ovulaation, kuukautiset ja estrogeenin tuotannon)
 • Syömishäiriöt (häiriöt kuukautiskierrossa)

Tilannetta ei lainkaan auta se, että limakalvot ovat erittäin infektioherkkiä ja vahingoittuvat helposti, jolloin naarmut ja haavaumat ovat yleisiä.

Seksi on paras lääke

On varsin ironista, että seksi auttaa emättimen kuivuuteen, kun ottaa huomioon, että se on usein viimeinen asia, jota kuivuudesta kärsivä haluaisi tehdä. Mutta faktaa on kuitenkin se, että mitä seksuaalisesti aktiivisempi olet, sitä vahvempi, terveempi ja kosteampi on alapääsi. Säännöllinen seksi lisää nimittäin alakerran verenkiertoa ja stimuloi niitä rauhasia, jotka tuottavat emättimen luonnollista liukastetta.

Priorisoi esileikkiä

Kuivien limakalvojen sääntö numero 1: Pitkä, hyvä esileikki on äärimmäisen tärkeää, jos kärsit kivusta ja ärtymyksestä emättimessä. Siksi esileikkiä on syytä priorisoida, mikäli haluatte harrastaa seksiä. Aloittakaa vaikkapa ihanalla, eroottisella hieronnalla, joka saa veren kiertämään ja nostattaa halua, jolloin on helppo virittäytyä oikeaan tunnelmaan ennen varsinaista yhdyntää. Muista, että seksi on paljon muutakin kuin vain penetraatiota. Jos yhdyntä on liian epämukavaa, voitte tehdä yhdessä muutakin.

Liukuvoide, liukuvoide, liukuvoide

Helpota emättimen kuivuutta laadukkaan, silkinpehmeän liukuvoiteen avulla. Jätä varmuuden vuoksi hajusteita ja makuaineita sisältävät liukkarit hyllyyn, jotta et rasita limakalvojasi turhaan. Sen sijaan öljypohjainen ja erittäin hellävarainen YES-liukuvoide on erityisesti kehitetty kuiville limakalvoille. Se auttaa sinua palauttamaan emättimen luontaisen happamuuden, hoitaa emättimessä ja sen ympäristössä olevia kudoksia ja on täysin hormonitonta ja parabeenitonta.

HUOM! Jos haluat käyttää liukuvoidetta yhdessä kondomien tai seksilelujen kanssa, valitse mieluummin vesipohjainen liukkari, sillä öljy- tai silikonipohjaiset liukuvoiteet voivat tuhota lelun PVC-, silikoni- tai lateksipinnan.

Käytä eroottisia leluja

Mikäli seksi kumppanin kanssa on kerta kaikkiaan liian kivuliasta tai muuten vain poissuljettua, voit aina tarttua pieneen vibraattoriin stimuloidaksesi itseäsi (mieluusti säännöllisin väliajoin), jolloin emättimen luonnollinen kosteustasapaino palautuu nopeammin.

Treenaa kuivuus pois (ja saadaksesi paremman seksielämän)

Lantionpohjan lihasten harjoittaminen – kuten säännöllinen seksikin – lisää emättimen ja lantionpohjan verenkiertoa. Parantunut verenkierto varmistaa sen, että emättimen seinämät saavat tarpeeksi estrogeeniä, kun taas vahvemmat lihakset pitävät emättimesi joustavana ja kosteana.

Lantionpohjan lihakset ovat vastuussa niistä lihassupistuksista, joita koet orgasmin aikana, mutta lisäksi hermopäätteesi ovat niiden kautta yhteydessä klitorikseen. Jos lantionpohjan lihakset ovat heikot tai jatkuvasti levossa, emättimen kuivuuden riski kasvaa ja ylipäänsä on vaikeampi kiihottua tai saada nautintoa seksistä. Terve lantionpohja on paras edellytys hyvälle seksielämälle. Lantionpohjan treenaamisen voi aloittaa esim. LELO-tuotemerkin geishakuulilla, jolloin voit aloittaa yhdellä kuulalla ja lisätä toisen sitten kun yhdestä ei enää ole vastusta. Mietitkö, miten päästä alkuun? Lue siinä tapauksessa perusteellinen oppaamme lantionpohjan harjoittamiseen.

Estrogeenihoito?

Jos kärsit toistuvista alapään kivuista, ärsytyksestä, kutinasta tai kuivuudesta, tulee sinun olla yhteydessä lääkäriin. Oireissa voi olla kyse puutteellisesta estrogeenin tuotannosta, ja lääkäri voi auttaa ja opastaa sinua lääketieteellisten hoitomuotojen osalta, mikäli tilanteesi sitä vaatii.

Näin(kin) voit saada terveemmän alapään

Kun olet saanut kuivat limakalvot kuriin (hurraa!), on seuraava askel oppia, kuinka voit estää ongelmaa uusiutumasta. Ja bonuksena saat pidettyä alapääsi (ja seksielämäsi) kunnossa, vahvana ja terveenä myös tulevaisuudessa.

Jätä saippua ja hajusteet

Tietenkin alakerran hygienian tulee olla kunnossa, mutta emättimen toiminta on suunniteltu niin ovelasti, että se pitkälti puhdistaa itse itsensä. Parasta, mitä voit tehdä sen lisäksi, on huuhdella emätintä ainoastaan haalealla tai lämpimällä vedellä – ilman saippuaa! Liiallinen pesu saippualla kuivattaa limakalvojasi entisestään, mikä taas johtaa vieläkin pahempaan kutinaan ja ärsytykseen. Mikäli aivan ehdottomasti haluat käyttää saippuaa (ja tämä koskee myös kylpyjä), valitse sellainen, jonka pH-arvo on alhainen, kuten esim. Vivag-intiimisaippua. Lisäksi kannattaa vaihtaa hajustetut pesu- ja huuhteluaineet hajusteettomiin vaihtoehtoihin ainakin alusvaatteiden pesun osalta.

Unohda intiimikarvanpoisto

Aina kun poistat intiimialueiden karvoitusta, saatat alapääsi väliaikaisesti erityisen alttiiksi ulkopuolelta tuleville bakteereille. Tee itsellesi palvelus ja anna karvoituksen olla ainakin siihen asti, että emättimesi saavuttaa jälleen normaalin tasapainonsa.

Käytä kuukuppia

Tavalliset pikkuhousunsuojat, siteet ja tamponit on varustettu kosteutta läpäisemättömällä pinnalla, joka voi saada aikaan emättimen kutinaa, kipua ja ärsytystä. Onneksi on olemassa myös parempia ja limakalvoja säästävämpiä vaihtoehtoja, jotka eivät kuivata alapäätäsi. OrganiCup on valmistettu allergiaa aiheuttamattomasta ja lateksittomasta lääketieteellisestä silikonista. Kuppi on hygieeninen ja helppokäyttöinen, pitää sinut raikkaana, puhtaana ja hajuttomana ympäri vuorokauden sekä ehkäisee emättimen kuivuutta.

Vaihda puuvilla-alushousuihin

Stringit ja pitsipöksyt ovat no-go, mikäli kärsit alapään kuivuudesta. Ne hiertävät ja saavat aikaan tarpeetonta (ja kivuliasta!) kitkaa emättimen aukolle ja häpyhuulille. Hyvät, leveät puuvilla-alushousut ovat sekä terveellisemmät että mukavammat alapäälle kuin synteettiset kuidut ja pitsit, sillä ne säätelevät lämpöä tehokkaammin (ja kuten varmasti tiedät, bakteerit rakastavat lämpimiä, hautuvia ympäristöjä). Ja nyt kun asia tuli puheeksi, kierrä kaukaa myös tiukat farkut, nahkahousut ja nylon-sukkahousut, jotka eivät todellakaan edistä alakerran mukavuutta ja hengittävyyttä.

Nuku peppu paljaana

Alapääsi rakastaa raikasta ilmaa ja lämmönkiertoa niin paljon, että parasta on kun jätät alushousut kokonaan pois yön ajaksi ja nukut peppu paljaana.

Jätä sokeri vähemmälle

Jos haluat terveen alapään, kannattaa jättää karkit, leivonnaiset sekä sokeripitoiset välipalat ja juomat vähemmälle. Kun verensokerisi nousee, myös emättimen limakalvojen sokeripitoisuus ampaisee nousuun, ja se on silkkaa nannaa bakteereille ja hiivalle, jotka tarttuvat mieluusti tilaisuuteen aiheuttaa kaaosta jalkojesi välissä.