Oppaat

Opas orgasmiin: Tutustu kliimaksiisi

Jos asiaa alkaa tosissaan ajattelemaan, mikä maailmassa orgasmi oikein on? Mitä tapahtuu orgasmin saamisen aikana, siis fyysiseltä kannalta? Kaada itsellesi kuppi teetä tai kahvia ja ota mukava asento, niin otamme asiasta selvää yhdessä!

On olemassa erilaisia tapoja määritellä orgasmi käytetyistä kriteereistä riippuen. Lääketieteellinen näkökulma tarkastelee vartalossa tapahtuvia muutoksia ja pohjaa orgasmikäsityksensä niihin, kun taas psykologit käyttävät tunteita ja kognitiivisia muutoksia määritelmänsä perustana. Toisin sanoen orgasmin selittäminen ei ole ihan yksinkertaista.

Aiheen tiimoilta tutkimus- ja lähdemateriaalina käytetään yhä edelleen kuitenkin 1950-luvulta peräisin olevia Alfred Kinseyn tutkimuksia naisten ja miesten seksuaalikäytöksestä sekä vuonna 1966 julkaistua William H. Mastersin ja Virginia Johnsonin kirjaa Human Sexual Response. Mastersin ja Johnsonin tutkimustyö johti siihen, että seksologia muodostui itsenäiseksi tieteenalaksi ja se on edelleen tärkeä osa nykyisiä teorioita orgasmista.

Seksitutkijat määrittelivät orgasmin tutkimalla ihmisten seksuaalisia reaktioita stimulaatioon ja muodostamalla niiden pohjalta asteittaisen mallin. Vaikka orgasmiprosessi voi vaihdella suurestikin eri henkilöiden välillä, eri tutkijat ovat tunnistaneet monia perustavaa laatua olevia fysiologisia muutoksia, jotka tapahtuvat kaikenlaisen seksuaalisen käytöksen aikana, ja jotka eivät siten rajoitu pelkästään yhdyntään.

Orgasmin vaiheet

Masters ja Johnson antoivat orgasmiin johtavalle prosessille nimen “Sexual Response Cycle” ja jakoivat sen neljään vaiheeseen. Kuvailemme ne alla, jotta voit tunnistaa niiden tunnusmerkit.

Vaihe 1: Kiihtymys
Vartalo alkaa reagoida jo alle minuutin kuluttua siitä, kun aistillinen stimulaatio on alkanut. Emätin kostuu muodostaen luonnollista liukastetta sekä levenee ja pitenee sisäänpäin. Ulkoiset ja sisäiset häpyhuulet, klitoris ja usein myös rinnat alkavat turvota. Penis alkaa jäykistymään, nännit jäykistyvät, pulssi nousee ja hengitysrytmi nopeutuu.

Vaihe 2: Tasaantuminen
Toisessa vaiheessa reaktiot kehittyvät edelleen muuttuen intensiivisemmiksi ja kaulalle tai kasvoille muodostuu punoitusta sukupuolesta riippumatta. Lihakset alkavat supistella lantiolla, käsissä, pakaroissa tai reisissä. Samalla kivekset vetäytyvät vartaloa kohti peniksen saavuttaessa täyden erektion. Häpyhuulet turpoavat edelleen samalla kun emättimen aukko kapenee ja klitoris vetäytyy klitorishupun alle.

Vaihe 3: Orgasmi
Luulit takuulla, että tämä olisi viimeinen vaihe, vai mitä? Vaan eipä ole, ja tämä on vieläpä kaikista vaiheista lyhyin – mutta sen varmaan jo arvasitkin. Orgasmivaihe nimittäin kestää vain joitakin sekunteja: 3-20 sekuntia, jos ollaan ihan tarkkoja. Miehen vartalossa se kestää yleensä 3-10 sekuntia ja johtaa siemensyöksyyn – ja siinäpä se sitten olikin. Naisen vartalossa lihassupistukset voivat kestää 20 sekuntia tai pitempäänkin, ja orgasmit voivat seurata toisiaan.

Aivan orgasmin kynnyksellä kummankin osapuolen verenpaine sekä lantion ja sukupuolielinten lihassupistukset saavuttavat lakipisteensä. Jotkut kokevat myös lihasrefleksejä, jotka saavat kädet ja jalat tekemään puristusliikkeitä.

Kun mies saavuttaa pisteen, jossa hän tuntee olevansa räjähtämäisillään – nk. point of no return – on kyse siitä, että siemenneste kerääntyy terskan sisälle, joten hän todellakin on räjähtämäisillään. Nainen puolestaan kokee, että emättimen seinämät lähellä emättimen aukkoa supistelevat nopeassa rytmissä – joidenkin mukaan jopa kahdeksas-kymmenesosasekunnin välein, mutta tarkka nopeus riippuu kliimaksista.

Vaihe 4: Päätös
Tässä vaiheessa vartalo alkaa palautua siihen tilaan, missä se oli ennen kiihottumista. Turvonneet osat palautuvat ennalleen ja lihakset alkavat rentoutua. Naisvartalolla tämä vaihe kestää yleensä pitempään kuin miesvartalolla. Penis veltostuu, eikä miesvartalon ole mahdollista kokea orgasmia uudelleen ennen kuin jonkin verran aikaa on kulunut. Tätä vaihetta kutsutaan lepovaiheeksi tai refraktaariajaksi, ja sen pituus vaihtelee riippuen iästä ja fyysisestä kunnosta. Naisvartalo ei pääsääntöisesti tarvitse lepovaihetta, vaan se kykenee reagoimaan lisästimulaatioon myös orgasmivaiheen jälkeen saavuttaen sen yhä uudelleen ja uudelleen.

Siinäpä vartalon fyysiset reaktiot, mutta mitä tapahtuu aivoissa, kun käyt läpi näitä vaiheita? Katsotaanpa lähemmin, mikä saa meidät syttymään ja johtaa meidät tavoiteltuun kliimaksiin.

Orgasmit menevät hermoihin

Sukupuolielimesi ovat täynnä erilaisia hermopäätteitä, jotka lähettävät impulsseja aivoihisi. Jokainen meistä kokee ärsykkeitä eri tavalla riippuen siitä mihin ja miten meitä kosketaan, ja siksi esim. klitorisorgasmi tuntuu erilaiselta kuin emätinorgasmi ja eturauhasorgasmi on erilainen kuin peniksen stimuloinnista johtuva orgasmi.

Tässä listaus eri hermoista ja niistä sukupuolielimistä, joista ärsykkeet lähtevät aivoihin:

Kiertäjähermo: Toinen vartalon pisimmistä hermoista, joka lähtee aivojen alaosasta ja kulkee koko vartalon läpi aina kohtuun, kohdunkaulaan ja emättimeen asti, jotka toimivat ärsykkeiden lähteinä.
Lannehermo: Naisvartalossa ärsykkeet lähtevät kohdunkaulasta ja emättimestä, ja peräsuolesta sukupuolesta riippumatta.
Häpyhermo: Löytyy lantion alueelta sukupuolesta riippumatta. Ärsykkeet lähtevät klitoriksesta tai peniksestä ja kiveksistä.
Hypogastrinen hermo: Ärsykkeet lähtevät naisvartalossa kohdusta ja kohdunkaulasta, miesvartalossa eturauhasesta.

Kaikki nämä hermot kulkevat aivoihin selkärangan läpi, paitsi kiertäjähermo, joka kulkee sen ohitse. Vastikään huomattiin, että vaikeista selkäydinvammoista ja jopa molemminpuolisesta halvauksesta kärsivät naiset voivat silti tuntea kohdunkaulan stimuloinnin kiertäjähermon välityksellä ja saada sitä kautta orgasmin. Aiemmin luultiin, että tämän tyyppiset potilaat eivät enää koskaan voisi kokea orgasmia, joten eläköön tiede!

Aivomme reagoivat pitkälti samalla tavalla stimulaatioon ja seksiin, sukupuolesta riippumatta. Kliimaksin aikana aivan vasemman silmän takana sijaitseva aivojen osa sammuu täysin. Tämä otsalohkon osa on nimeltään prefrontaalinen korteksi ja se hallitsee kognitiivista käyttäytymistä ja ajattelua. Toisin sanoen orgasmi saa kirjaimellisesti ihmisen menettämään hallinnan – parhaalla mahdollisella tavalla.

Voiko aivoja huijata?

Joissakin tutkimuksissa, joissa on tutkittu aivoja kliimaksin aikana, on myös pyydetty osaa testihenkilöistä simuloimaan orgasmia, jotta nähtäisiin, mitä aivoissa tapahtuu. Magneettikuvauksissa nähtiin, että aivojen liikkeisiin liittyvä toiminta lisääntyi, mutta nautintoon ja orgasmiin liittyvät alueet pysyivät muuttumattomina. Toisin sanoen ei ole tieteellisiä todisteita siitä, että orgasmia voisi todella simuloida teeskentelemällä.

Sen sijaan on kuitenkin mahdollista uneksia itsensä orgasmiin – ja se onnistuu sukupuolesta riippumatta. Tutkijat selvittivät, mitä aivoissa tapahtuu orgasmin aikana niin hereillä ollessa kuin nukkuessakin. Orgasmin laajuus oli molemmissa tapauksissa pitkälti sama, mutta toiminta prefrontaalisessa korteksissa oli huomattavasti vilkkaampaa uneksunnan aikana tapahtuvassa orgasmissa silloin, kun testihenkilö näki unta vartalon osan koskettamisesta verrattuna siihen, kun sitä kosketettiin oikeasti. Näin ollen on siis mahdollista “huijata” aivoja etenemään kiihotuksesta orgasmiin uneksinnan aikana. Oletko joskus herännyt kesken orgasmin? Se on yleisempää kuin luullaan, sukupuolesta riippumatta.