Oppaat

Harrastavatko ikääntyneet seksiä?

Seksistä keskustellaan koko ajan enemmän. Suhde omaan kehoon, sukupuoleen ja erotiikkaan on aihe, josta uskalletaan puhua nykyään muuallakin kuin kumppanin kanssa vällyjen välissä, ja omista mieltymyksistä avaudutaan tänä päivänä muillekin kuin oman päiväkirjan sivuille.

Seksiä käsitteleviin aiheisiin törmää kaikkialla radiosta podcasteihin ja aikakauslehdistä sosiaaliseen mediaan. Kypsempien aikuisten välinen intohimo nousee kuitenkin harvoin puheenaiheeksi, sillä seksi tuntuu kuuluvan nuorille ja ketterille.

Mutta onko asia sittenkään niin?

Omat tilastomme kertovat, että myyntimme yli 65-vuotiaille asiakkaille kasvoi vuonna 2021 hämmästyttävät 58 %. Tuntuva kasvu kertoo omaa tarinaansa siitä, että eläkeiän lähestyminen ei tarkoita seksihalujen haihtumista. Aktiivisen seksielämän jatkaminen villeimpien nuoruusvuosien tuolle puolen koetaan koko ajan hyväksyttävämpänä.

Tanskassa vuonna 2019 toteutettu Project Sexus oli maailman suurin seksuaalisuutta käsittelevä väestötutkimus. Puolet kyselyyn vastanneista ikääntyneistä kertoi, että heillä on ollut hyvä tai erittäin hyvä seksielämä viime vuoden aikana.

Kysely paljasti myös sen, että 15 prosenttia 65–75-vuotiaista on kokeillut seksileluja viime vuoden aikana.

Ehkä totuus onkin, että nuoret ja ikääntyneet ovat lähes yhtä kiinnostuneita seksistä?

”Olen kyllästynyt siihen, että nuoret esittävät keksineensä koko seksin konseptin ja harrastavansa jonkinlaista patentoitua seksiä. Minä ainakin olen yli 70-vuotias ja ehta pervo – ja haluan, että minut hyväksytään sellaisena”
Irma, 73, Elsk hele livet*

Ikääntyessämme kehomme muuttuu väistämättä monin tavoin, eivätkä kaikki muutokset ole meidän hallinnassamme. Muuttuva fysiikka voi vaikuttaa sekä seksuaaliseen kyvykkyyteen että halukkuuteen ja pudottaa seksin helposti tärkeysjärjestyksessä häntäpäähän.

Mutta se on virhe, sillä seksi on tärkeää.

Pöytä täynnä seksileluja, ristisanatehtäviä ja neulontatarvikkeita

Miksi seksi on niin tärkeää?

Maailman terveysjärjestö WHO määrittelee seksuaalisuuden ihmisen perustarpeeksi. Seksuaalisuus on olennainen osa ihmisyyttä, ja seksuaaliterveydellä on suora vaikutus niin fyysiseen kuin henkiseenkin terveyteen ja hyvinvointiin.

Seksuaalisuus ei tarkoita vain seksuaalisia akteja yksin tai muiden kanssa, vaan siihen liittyvät myös aistillisuus ja tunne-elämä. Se on olennainen osa identiteettiämme.

Kun lapset ovat lentäneet pesästä ja työvaatteet on pesty, silitetty ja viikattu kaappiin viimeisen kerran, ihmisillä on aikaa löytää itsensä tai toisensa uudelleen – myös seksuaalisessa mielessä.

Et sinä lopeta seksin harrastamista, koska tulet vanhaksi. Tulet vanhaksi, koska lopetat seksin harrastamisen.

Ja tämä totuus onkin täydellinen aasinsilta seuraavaan kysymykseen.

Vanhempi mies ja nainen suutelemassa

Muuttuuko seksielämä ikääntyessä?

Kyllä ja ei.

Joidenkin kohdalla seksivietti vaihtelee huomattavasti läpi koko elämän, ja se voi muuttua oman kehityksen myötä ja sopeutua erilaisiin olosuhteisiin.

Joskus käy niin, että parikymppisenä jännittäviltä tuntuneet asiat eivät vaikuta kovin kiehtovilta tai tärkeiltä enää siinä vaiheessa kun ikää on kertynyt enemmän. Toiset taas löytävät oman juttunsa jo nuorena ja harrastavat seksiä tismalleen samalla tavalla yhdeksäntoistavuotiaasta yhdeksänkymppiseksi.

Toiveet, tarpeet ja mieltymykset vaihtelevat tietenkin iästä riippumatta. Voit kokea seksielämäsi puhkeavan kukkaan vasta myöhemmällä iällä tai huomata halun vähentyneen kehon ikääntyessä – molemmat ovat yhtä luonnollisia.

”Seksi on vain parantunut iän myötä. Olen tullut tietoisemmaksi itsestäni ja kehostani enkä ole enää niin ujo kertomaan, mistä pidän ja mistä en pidä.”
Hanne, 65, Elsk hele livet*

Iästä ja fyysisistä kyvyistäsi riippuen voit kohdata seksielämässäsi haasteita, jotka pakottavat laajentamaan seksin määritelmää. Seksin harrastaminen ei enää tarkoita pelkkää yhdyntää tai penetraatiota, koska yhdynnän suorittaminen voi olla vaikeaa tai jopa mahdotonta fysiologisista syistä.

Siksi vanhemmalla iällä esileikin merkitys voi kasvaa huomattavasti. Parhaimmillaan esileikki tarjoaa täysin uusia tapoja nauttia, sillä seksin tavoitteena ei tarvitse olla orgasmi, vaan läheisyys, hellyys ja yhteinen nautinto.

”Erik ei kaipaa seksiä. Hänellä on ollut monia hyviä vuosia, ja hän on nauttinut monista kokemuksista aktiivisen seksielämän aikana. Nyt hän kaipaa kosketusta, läheisyyttä ja elämän jakamista hyvän naisen kanssa.”
Erik Thor, 71, Elsk hele livet*

Nykyään on saatavilla paljon erilaisia esileikkiin soveltuvia eroottisia tuotteita, jotka voivat tehdä kumppanisi kehon tutkimisesta erityisen nautinnollista.

Liukuvoiteita, höyheniä, silmäsiteitä ja paljon makeisia kultaisissa kääreissä

Kun seksielämä on haasteellista

Ikääntymisen myötä voi ilmaantua myös fyysisiä haasteita, jotka estävät sinua toteuttamasta seksielämääsi entiseen tapaan. Tämä koskee sekä naisia että miehiä. Sukupuolihormonien tuotanto vähenee, ja samalla herkkyydessä tapahtuu muutoksia. Kiihottuminen vaatii usein enemmän stimulaatiota ja voimakkaampaa kosketusta kuin vanhoina hyvinä aikoina.

Tilanteesta riippumatta on aina hyvä ajatus keskustella asiasta lääkärin kanssa. Kun tiedät, mikä vaivan takana on, sinun on helpompi keksiä sopivia keinoja ongelman korjaamiseen tai kiertämiseen.

Miehet

Vanhemmilla miehillä on tavallisesti haasteena erektiohäiriö eli ongelma erektion saavuttamisessa ja ylläpitämisessä. Erektiohäiriöiden riski kasvaa iän myötä, ja suurin osa miehistä kokee erektioon liittyviä vaikeuksia jossain vaiheessa elämäänsä, joko ohimenevänä tai pysyvänä ongelmana.

Sinfulin valikoimassa on useita erilaisia tuotteita, jotka voivat auttaa erektiohäiriöistä kärsiviä miehiä.

Penispumppu, penisrenkaat, strap-on-dildo, laseja, piippu ja pieniä lakritsinpaloja

Penisrenkaat

Penisrengas on yksinkertainen, mutta tehokas apuväline, joka pitää erektion tanassa pidempään. Erektiossa peniksen paisuvaiskudokset täyttyvät verellä ja saavat sen kovettumaan. Kun veri virtaa takaisin kehoon, erektio veltostuu. Tässä vaiheessa penisrengas voi viivyttää veren poistumista paisuvaiskudoksesta. Verisuonet kulkevat aivan ihon alla, ja kun rengas kiristyy, se pakottaa veren pysymään paisuvaiskudoksessa ja penis pysyy kovana.

Penisrenkaan tulisi istua napakasti, mutta se ei kuitenkaan saa olla liian tiukka. Se ei myöskään saa aiheuttaa epämukavuutta tai värimuutoksia peniksessä. Renkaan käyttö on hyvä rajoittaa 20 minuuttiin kerrallaan. Pelaa varman päälle ja valitse joustava penisrengas tai setti, joka sisältää useita kokoja.

Vedä penisrengas peniksen vartta pitkin peniksen tyveen peniksen ollessa velttona tai erektiossa. Tarvittaessa voit käyttää vesipohjaista liukuvoidetta, jotta rengas on helpompi pukea.

Vinkki: Haluatko tietää kaiken penisrenkaista? Lue Sinfulin Penisrenkaat – ultimaattinen opas.

Musta penisrengas dildon päällä

Penispumppu

Jos sinulla on vaikeuksia saavuttaa erektio, penispumppu voi olla hyvä ratkaisu. Penispumppu asetetaan peniksen päälle, ja pumppausliikkeellä peniksen paisuvaiskudoksiin saadaan enemmän verta. Erilaisia pumppumalleja on paljon, joten valinnanvaraa riittää manuaalisista pumpuista automaattisiin pumppuihin ja jopa suihkukäyttöön suunniteltuihin pumppuihin. Jos valinta tuntuu vaikealta, ei hätää: löydät paljon tietoa Sinfulin ultimaattisesta oppaasta penispumppuihin.

Penispumpun kanssa voi olla hyvä idea käyttää penisrengasta, jotta pumpattu veri pysyy peniksessä. Muista pukea penisrengas ennen kuin aloitat pumppaamisen. Voit myös asettaa renkaan pumpun ympärille, josta se on kätevä liu’uttaa alas paikalleen, kun olet saavuttanut erektion.

Läpinäkyvä penispumppu

Ontto strap-on

Jos sinulla ei ole vielä kovin paljon kokemusta seksileluista tai seksiapuvälineistä, ontto strap-on saattaa näyttää arveluttavalta. Kannattaa silti jatkaa lukemista, sillä ontto strap-on voi itse asiassa olla loistava apuväline yhteisiin lemmenhetkiin kumppanisi kanssa.

Tämäntyyppiset tuotteet on tarkoitettu miehille, jotka syystä tai toisesta eivät saa tai pysty ylläpitämään erektiota riittävän pitkään seksuaalisen kanssakäymisen loppuunsaattamiseksi. Ontossa strap-on-dildossa on nimensä mukaisesti penikselle tarkoitettu tyhjä tila, eli se toimii ikään kuin peniksen “tuppena”.

Sana strap-on viittaa valjaisiin, joilla dildo kiinnitetään paikalleen, ja valjaiden ansiosta kätesi jäävät vapaiksi. Näin penetraatio onnistuu ilman erektiotakin, joten yhdyntää ei tarvitse jättää pois seksielämästä.

Strap-on dildoja

Naiset

Ikääntyneiden naisten tavallisimpiin haasteisiin kuuluu emättimen kuivuus menopaussin aikana ja sen jälkeen. Keskustele rohkeasti lääkärisi kanssa siitä, kuinka voit parhaiten auttaa itseäsi ja limakalvojasi. Yksi yksinkertainen ja tehokas “hoitokeino” emättimen kuivuuteen on liukuvoide.

Liukuvoide

Liukuvoide on hyvä ratkaisu niin masturbointiin kuin seksin sujuvoittamiseen. Saatavilla on erityyppisiä tuotteita, jotka vastaavat erilaisiin tarpeisiin ja toiveisiin. Perusidea on, että liukuvoide toimii emättimen luontaisen kosteuden korvaajana tai täydentäjänä.

Liukastetta voi levittää häpyhuulille ja emättimen aukolle, minkä lisäksi sitä voidaan käyttää peniksellä tai seksilelun pinnalla ennen sisään asettamista.

Vesipohjainen liukuvoide imeytyy ihoon, joten sitä voi olla tarpeen lisätä aktin aikana. Vesipohjaista liukastetta voidaan käyttää kaikentyyppisten ja kaikista materiaaleista valmistettujen seksilelujen kanssa. Se toimii hyvin myös sellaisenaan tai kondomien kanssa.

Silikonipohjainen liukuvoide ei imeydy, vaan asettuu ihon pinnalle pehmeäksi kalvoksi. Se tarjoaa pitkäkestoisempaa liukkautta vesipohjaiseen liukasteeseen verrattuna. Silikonipohjaista liukuvoidetta voidaan käyttää kovista materiaaleista, kuten metallista ja lasista, valmistettujen seksilelujen ja kondomien kanssa sekä sellaisenaan.

Liukuvoiteita ja ristisanalehti

Lantionpohja

Lantionpohjaa ei voi jättää mainitsematta. Terve ja treenattu lantionpohja voi ehkäistä tehokkaasti erilaisia ongelmia, kuten virtsankarkailua, ja samalla se auttaa sinua saamaan enemmän irti seksuaalisista kokemuksistasi. Ja tämä koskee sekä nuorempia että ikääntyneitä naisia!

Lantionpohjan lihaksia voi treenata monin tavoin: supistusharjoituksilla, geishakuulilla tai lantionpohjan harjoittajalla. Kokeile eri menetelmiä ja valitse vaihtoehto, joka sopii parhaiten yksilöllisiin tarpeisiisi. Lantionpohjan lihakset eivät ole kovin isoja, joten muista varoa rasittamasta niitä liikaa. Pidä mielessä, että lihasten rentouttaminen on yhtä tärkeää kuin treenaaminenkin.

Löydät paljon lisätietoa aiheesta Sinfulin ultimaattisesta oppaasta lantionpohjaan. Jos taas haluat päästä suoraan asiaan ja tutustua paremmin geishakuuliin, lue Geishakuulat – ultimaattinen opas.

Lantionpohjan lihasten harjoittaminen ei ole vain naisten juttu. Lantionpohjan terveys on tärkeää myös nuorille miehille, mutta erityisesti ikääntyneiden miesten on syytä huolehtia lantionpohjansa kunnosta. Kun pidät lantionpohjan lihakset timmissä kunnossa, voit ehkäistä ikävän virtsankarkailun ja hallita paremmin erektiotasi.

Lantionpohjan harjoittaja, geishakuulat ja neulontatarvikkeita

Herkkyys vähenee ikääntymisen myötä

Kuten aiemmin mainitsimme, sekä naiset että miehet voivat kokea herkkyytensä vähenevän iän myötä, jolloin orgasmin saavuttaminen ei ole aivan yhtä helppoa kuin nuoruudessa.

Mitä ikääntyneet miehet voivat tehdä vähentyneelle herkkyydelle?

Ikääntyneille miehille sopivia ratkaisuja ovat tutut penisrenkaat ja penispumput, jotka lisäävät peniksen herkkyyttä.

Voit myös kokeilla stimuloivaa geeliä, jollainen on esimerkiksi ViaGel. Kun geeliä levitetään penikselle, se alkaa nopeasti lämmittää ihoa ja aiheuttaa miellyttävän kihelmöivän tunteen. Geeli kiihdyttää verenkiertoa ja saa kaikenlaiset ärsykkeet tuntumaan tavallista voimakkaammilta.

Monet saavat erityisen paljon nautintoa kosketuksen keskittämisestä terskan alapuolella olevaan ihopoimuun, frenulumiin eli penisjänteeseen. Penisjänne on äärimmäisen herkkä alue, ja sen stimuloiminen voi johtaa orgasmiin silloinkin, kun erektiota ei tapahdu.

Hot Octopuss -tuotemerkin penisvibraattorit soveltuvat erityisen hyvin tämäntyyppiseen stimulaatioon, sillä niiden sykkivä värähtely kiihottaa penisjännettä kohdennetusti. Monet ikääntyneet miehet ja miehet, joilla on muunlaisia haasteita, kuten selkäydinvammoja, ovat saaneet hyviä kokemuksia tällaisesta stimulaatiosta.

Hot Octopussin duomalli tarjoaa värähtelevää nautintoa myös naispartnerille intiimin kanssakäymisen aikana.

Seksileluja, piippu ja tulitikkuja

 

Oli tavoitteesi sitten herkkyyden lisääminen tai erektion ylläpitäminen, eturauhasta eli miehen G-pistettä ei sovi jättää huomiotta.

Eturauhanen eli prostata sijaitsee peräsuolessa noin 3–7 cm syvyydessä. Se on suurin piirtein kastanjan kokoinen ja tuntuu pinnaltaan ikään kuin pehmeältä saksanpähkinältä.

Joillakin miehillä eturauhanen suurentuu iän myötä. Tämä voi aiheuttaa haasteita virtsankarkailun ja potenssin kanssa, ja jos ongelmia ilmenee, niistä tulisi aina keskustella lääkärin kanssa.

Eturauhasen hieronta on loistava lisä tai vaihtoehto peniksen stimuloinnille, ja se voi tarjota kokonaan uuden keinon saavuttaa orgasmi. Eturauhasen aluetta voi hieroa esimerkiksi yhdellä tai kahdella sormella, minkä lisäksi voit käyttää kohdennettuun stimulaatioon suunniteltua eturauhasvibraattoria.

Jos kiinnostuit eturauhasen kiihottamisesta, suosittelemme aloittamaan lukemalla Sinfulin oppaan eturauhasorgasmiin.

Musta laatikko, seksileluja, liukuvoide ja laseja

Mitä ikääntyneet naiset voivat tehdä vähentyneelle herkkyydelle?

Jos olet nainen ja koet herkkyytesi heikentyneen iän myötä, ongelman ratkaisuun on onneksi saatavilla useita eri vaihtoehtoja.

Jo niinkin vaatimaton ja simppeli tuote kuin klitorista stimuloiva geeli voi herättää seksielämäsi uuteen kukoistukseen. Geeli voidaan levittää suoraan klitorikselle, missä se kiihdyttää verenkiertoa. Se saa kosketuksen ja ärsykkeet tuntumaan entistä voimakkaammilta, ja kliimaksin saavuttaminen helpottua. Geelillä on myös lämmittävä ja miellyttävää kihelmöintiä aiheuttava vaikutus.

Magic wand ja stimuloiva klitorisgeeli pöydällä

Iän myötä voit huomata herkkyytesi heikentyneen. Kun tuntoaisti kaipaa kohennusta, magic wand on todellinen taikasauva apuvälineeksi. Magic wand on erittäin tehokas vibraattori, jonka tunnet ehkä paremmin nimellä hieromasauva. Sauvassa on pitkä varsi, josta värinätasoja voidaan säätää, ja pyöreä hierontapää. Saatavilla on akkukäyttöisiä, ladattavia ja johdollisia malleja.

Jos et ole koskaan aiemmin käyttänyt magic wand -tyyppistä sauvaa, suosittelemme aloittamaan pienimmällä mahdollisella värinäasetuksella ja kokeilemaan sauvaa ensin vaatteiden tai peiton läpi. Vaikka tavallisesti nauttisit voimakkaammasta ärsytyksestä, on hyvä idea ottaa alussa rauhallisemmin ja jättää tehokkaimmat värinät myöhemmäksi. Vibraattoria voi käyttää klitoriksen ja muiden ulkoisten erogeenisten alueiden hyväilyyn, mutta se toimii mainiosti myös lihasten hieronnassa esimerkiksi esileikin yhteydessä.

Keskitetty klitorisstimulaatio voi myös olla hyvä ratkaisu. Klitoris on pieni, mutta pippurinen nautintomasiina, ja oikeanlainen kosketus voi saada sen 8 000 herkkääkin herkempää hermopäätettä heräämään henkiin pitkänkin tauon jälkeen.

Violetti klitorisvibraattori ja punainen klitorisstimulaattori

Klitoriksen hyväilemiseen voi käyttää sormia, suihkupäätä tai kumppanin sormia ja kieltä. Älä unohda myöskään testata uudenlaisia tekniikoita. Kokeile, miltä tuntuu liikuttaa kättä hieman nopeammin tai testaa, tuntuuko ympyrän muotoinen liike erilaiselta kuin puolelta toiselle liikkuva sormi. Kun teet jotain tavallisesta poikkeavaa, kehosi voi herätä vastaanottamaan kosketuksen aivan uudella tavalla.

Emme kuitenkaan halua laiminlyödä velvollisuuttamme kertoa sinulle kahdesta klitoriksen keskitettyyn stimulaatioon soveltuvasta tuotteesta, joiden tiedetään antavan nopeita ja intensiivisiä orgasmeja naisille kaikkialla maailmassa. Väite saattaa kuulostaa liian hyvältä ollakseen totta, mutta sitä se on. Totta, nimittäin.

Zumio ei näytä perinteiseltä vibraattorilta, mutta älä anna sen hämätä. Sen pieni kärki löytää ketterästi tiensä klitoriksellesi ja stimuloi sitä supervoimakkailla värinöillä.

Zumio X Spirotip -klitorisvibraattori kädessä

 

Womanizer Premium on sekin ulkomuodoltaan hieman tavallisesta poikkeava, mutta sen tarkoituksenmukainen design on tuttu jo todella monille (nuorille ja ikääntyneille) naisille, jotka ovat ihastuneet ikihyviksi näihin suosittuihin klitoriskiihottimiin. Womanizer stimuloi klitorista paineaalloilla suoran kosketuksen sijaan. Tunne vastaa oikeastaan pieniä, nopeita imaisuja, ja monille naisille se tarkoittaa orgasmeja toisensa jälkeen. Paineaaltokiihotin on ehdottomasti kokeilemisen arvoinen, jos kaipaat vaihtelua perinteisten vibraattorien värinöille tai omille käsille (tai jos muuten vain haluat hemmotella itseäsi).

Womanizer Premium -klitoriskiihotin kädessä

 

”Olemme eläkeläisiä, ja siksi meillä on enemmän aikaa toisillemme. Näin vanhempana yhteiselo on rauhallisempaa ja tunteikkaampaa. Läheisyys ja hellyydenosoitukset päivän mittaan antavat tunteiden kehittyä kehollisiksi ilmaisuiksi. 75-vuotiaan naisen valmistautuminen toimeen kestää kauemmin kuin 30-vuotiaan naisen, mutta se ei tee nautinnosta yhtään vähäisempää – päinvastoin.”
Aage, 80, Elsk hele livet*

Aspiriineja vai orgasmeja?

Hyvä seksi ja orgasmit eivät ole ihmeresepti, joka hoitaisi kaikki kivut ja vaivat pois päiväjärjestyksestä. Tiedämme kuitenkin, että orgasmin aikana erittyy paljon mielihyvähormoneja, joilla voi olla kipua lievittävä vaikutus.

Vuonna 2014 Sinful käynnisti kokeen, jossa tutkimme, voisiko vibraattorin säännöllinen käyttö lievittää kipua.

Hyvällä tuurilla ihanan rentouttava orgasmi voi korvata päänsärkypillerit. Joka tapauksessa hyviä orgasmeja ei koskaan ole liikaa, ja aspiriinit ovat aina olemassa.

Magic wand ja muita seksileluja pöydällä

Kuka voi auttaa?

Voit tehdä paljon ylläpitääksesi hyvää seksielämää tai palauttaaksesi intohimosi joko yksin tai kumppanisi kanssa – iästä riippumatta.

Elämässä tulee vastaan tilanteita, joissa seksielämä on haasteellista ja läheisyys vaikeaa. Sellaisia voivat olla esimerkiksi vakava sairaus tai merkittävä toimintakyvyn menetys. Kyse voi olla myös lääkityksestä tai henkisistä ongelmista, kuten masennuksesta. Kumppanin tai puolison menettäminen on aina mullistava kokemus. Voi myös olla, että sinulla ei ole rohkeutta keskustella lääkärin ja terveydenhoitoalan ammattilaisen kanssa, tai voit kokea seksilelujen ja apuvälineiden ostamisen yksin epämiellyttäväksi tehtäväksi.

Kaikesta huolimatta sinulla on oikeus saada apua. Ajatellaanpa vaikka maailman terveysjärjestö WHO:n seksuaalisuuden määritelmää:

”Seksuaalisuus vaikuttaa ajatuksiin, tunteisiin, tekoihin ja reaktioihin sekä sitä kautta henkiseen ja ruumiilliseen terveyteen. Ja koska terveys on perusihmisoikeus, myös seksuaaliterveyden on oltava perusihmisoikeus.”

Julistus voi kuulostaa hieman korkealentoiselta, eikä aina ole helppo tietää, mistä avun hakemisen voisi käytännössä aloittaa. Tärkeintä on kuitenkin pitää mielessä tämä:

Jos et itse löydä keinoja tässä elämänvaiheessa, sinulla on oikeus saada apua iästäsi riippumatta.

Älä epäröi ottaa yhteyttä lääkäriisi tai terveydenhoitoalan ammattilaiseen. Heillä on vaitiolovelvollisuus, joten kannattaa unohtaa turha nolostelu, häpeä ja murehtiminen ja ottaa rohkeasti härkää sarvista.

Jos tarvitset apua oikean seksilelun tai apuvälineen löytämisessä, olet aina tervetullut ottamaan yhteyttä Sinfulin avuliaaseen asiakaspalveluun. Asiakaspalvelijamme neuvovat mielellään sopivan tuotteen valinnassa, käytössä ja puhdistuksessa sekä monenlaisissa muissa kiperissä kysymyksissä.

Heillä on myös paljon kokemusta ihmisten auttamisesta, etkä taatusti ole ensimmäinen asian tiimoilta soittava asiakas.

Ikääntynyt mies ja nainen makaavat lähellä toisiaan

Hyvää seksiä ikääntyneille naisille ja miehille

Nopeasti voisi kuvitella, että hyvään seksiin tarvitaan kivikova erektio, kostea vagina ja mieluiten orgasmi tai kaksi.

Mutta hyvä seksi on myös suukottelua, helliä sanoja ja haluja, rakkautta ja hyväilyjä. Eikä sellaista syvää läheisyyttä ja kiintymystä, jonka voimme kokea toisen ihmisen kanssa, voi tai edes pidä yrittää korvata seksileluilla tai apuvälineillä.

”Monet tutkimukset osoittavat, että yhdyntä ei ole kovin keskeinen asia ikääntyneille. Sen sijaan kaikki intiimi fyysinen kontakti on arvokasta ja koetaan eroottiseksi. Suukot ja halaukset, lähekkäin makaaminen ja yhteenkuuluvuuden kokeminen, toistensa tuoksun tunnistaminen, hyväily, suuseksin antaminen ja vastaanottaminen – ne ovat kaikki osa sitä.”
Gynekologi Ditte Trolle, Seksiä viisikymppisten jälkeen

Project Sexus -projekti kertoi, että 65–74-vuotiaiden osalta 25 prosenttia miehistä ja 40 prosenttia naisista ei ole harrastanut seksiä vastakkaista sukupuolta olevan henkilön kanssa viime vuoden aikana. Yli 75-vuotiaiden prosenttiosuudet ovat vielä korkeammat. Mutta se ei tarkoita, että kaikki Ditte Trollen yllä kuvailemat ihanat asiat olisivat historiaa.

Prosenttiosuudet ovat suurin piirtein samanlaisia, kun puhutaan masturboinnista. Tämä kertoo kenties siitä, että siemensyöksyt ja orgasmit menettävät jonkin verran merkitystään ihmisen ikääntyessä. Ehkä itsetyydytykseen edelleen liittyy jonkinasteinen häpeä tai tunne siitä, että ollaan tekemässä jotain kiellettyä. Tai ehkä vastauksissa näkyy sekoitus molempia.

Yhteiskunta kuitenkin kehittyy, ja myyntimme ikääntyneille kasvaa jatkuvasti. Siksi tulee olemaan mielenkiintoista nähdä, millaisia tuloksia tulevat seksuaaliseen käyttäytymiseen keskittyvät kyselyt meille antavat.

Erilaisia seksileluja pöydällä

 

*Lainaukset ovat Maria Fonfaran kirjasta Elsk hele livet, jossa 24 ikääntynyttä naista ja miestä puhuvat avoimesti rakkaudesta ja seksistä.