Når man har svært ved at få orgasme
Oppaat

Anorgasmia: Kun orgasmin saaminen on vaikeaa

Anorgasmia on nimi seksuaalielämän häiriölle, jossa orgasmin saaminen ei onnistu, vaikka stimulaatio muuten tuntuisikin nautinnolliselta. Kyvyttömyys orgasmiin on tavallisempaa naisilla kuin miehillä, mutta myös yllättävän monilla miehillä on vaikeuksia saada orgasmia tai siemensyöksyä.

Monesti anorgasmian syynä pidetään jonkinlaista tuntoherkkyyden häiriötilaa, joka voi esiintyä eri muodoissa. Joillekin seksin aikana tapahtuva penetraatio voi olla kivuliasta, jotkut voivat kokea orgasmin ja/tai siemensyöksyn estävää paikallista tunnottomuutta ja joillain voi olla vaikeuksia saada tai ylläpitää erektiota ja siksi kokea riittävästi stimulaatiota, että orgasmin saaminen olisi mahdollista.

Anorgasmian taustalla voi olla niin psyykkisiä kuin fyysisiäkin syitä, kuten esim. erilaiset sairaudet tai lääkitykset, tai kyse voi olla näiden yhdistelmästä. Onneksi on myös olemassa monenlaisia hyviä seksiapuvälineitä, jotka voivat auttaa ylläpitämään hyvää seksielämää.

Tarkastellaan ensin tarkemmin joitain niistä syistä, jotka saattavat olla aistihäiriöiden ja alentuneen tuntoherkkyyden taustalla, ja sitä millaisia ongelmia ne voivat aiheuttaa.

Anorgasmian syitä

Erilaisia orgasmeja ja tapoja kokea niitä on kutakuinkin yhtä monia kuin maailmasta löytyy ihmisiä. Myös yksittäisen ihmisen kokemat orgasmit voivat olla erilaisia eri kertojen tai kumppanien välillä.

Anorgasmia määritellään kyvyttömyydeksi saavuttaa orgasmia tai tilaksi, jossa orgasmin saamisessa kestää niin kauan, että seksuaalinen stimulaatio tuntuu enemmän kärsimykseltä kuin nautinnolta. Orgasmihäiriöt jaotellaan ensisijaisiin ja toissijaisiin. Ensisijaisten ollessa kyseessä henkilö ei ole koskaan saanut orgasmia riippumatta siitä, miten häntä on stimuloitu. Toissijaisessa henkilö on voinut saada orgasmin joskus aiemmin, mutta ei pysty siihen enää. Tila voi olla kytköksissä tiettyihin olosuhteisiin/henkilöihin tai se voi olla universaali, jolloin orgasmia ei saa missään olosuhteissa.

Siten orgasmi on monimutkainen reaktio erilaisiin fyysisiin, tunneperäisiin ja psykologisiin tekijöihin. Jos kokee ongelmia yhdellä tai useammalla näistä osa-alueista, sillä voi olla vaikutusta omaan kykyyn saada orgasmi.

Fyysiset syyt

Monenlaiset sairaudet, fyysiset muutokset ja lääkitykset voivat vaikeuttaa orgasmin saamista.

 • Sairaudet – Vakavat sairaudet, kuten esim. multippeliskleroosi tai Parkinsonin tauti ja niiden seuraukset voivat viedä orgasmikyvyn.
 • Gynekologiset ongelmat – Gynekologiset toimenpiteet, kuten esim. kohdunpoisto tai syöpähoidot, saattavat vaikuttaa orgasmeihin. Lisäksi toimenpiteiden seurauksena yhdyntä voi tuntua epämiellyttävältä tai jopa kivuliaalta, mikä vaikeuttaa orgasmin saamista entisestään.
 • Lääkkeet – Monenlaiset resepti- ja käsikauppalääkkeet voivat estää orgasmin saamisen. Tällaisia ovat mm. verenpainelääkkeet, psykoosilääkkeet, antihistamiinit ja masennuslääkkeet.
 • Alkoholi ja tupakointi – Liika alkoholinkäyttö voi vaikeuttaa miehen kykyä saada erektio, mikä lienee useimmille tuttu asia. Mutta se voi myös estää orgasmin saamisen niin miehillä kuin naisillakin. Tupakointi puolestaan voi heikentää verenkiertoa sukuelimiin, mikä vaikeuttaa orgasmin saamista.
 • Ikääntyminen – Iän karttuessa muutokset kehossa, hormonituotannossa, aivoissa ja verenkierrossa vaikuttavat vähitellen myös seksuaalisuuteen. Esimerkiksi penis tai klitoris voi menettää ajan saatossa tuntoherkkyyttään, jolloin orgasmin saamisessa kestää pitempään tai sitä ei saa ilman apua.

Psyykkiset syyt

Varsin usein orgasmiongelmat johtuvat erilaisista henkisistä esteistä ja psykologisista tekijöistä, jotka tulevat orgasmin saamisen tielle:

 • Psyykkiset terveysongelmat, kuten ahdistuneisuus ja masennus.
 • Vääristynyt kehonkuva tai vartaloihanne, joka voi saada aikaan seksiin liittyviä häpeän ja arkuuden tunteita.
 • Stressi ja taloudelliset paineet.
 • Kulttuuriin tai uskontoon perustuvat uskomukset, jotka voivat aiheuttaa seksiin tai kiihottumiseen liittyvää häpeää.
 • Aiemmin tapahtunut seksuaalinen tai psyykkinen hyväksikäyttö.

Psyykkisten syiden alle kuuluvat myös parisuhteeseen liittyvät makuuhuoneen ulkopuoliset ongelmat, jotka voivat vaikuttaa seksuaaliseen suhteeseen:

 • Puuttuva yhteenkuuluvaisuuden tunne kumppanien välillä.
 • Ratkaisemattomat konfliktit.
 • Huono tai puuttuva kommunikaatio seksuaalisista tarpeista ja mieltymyksistä.
 • Uskottomuus tai muu luottamuksen loukkaus.
 • Fyysinen/psyykkinen väkivalta.

Näin voit lievittää orgasmiongelmia

Anorgasmian hoito riippuu sen taustatekijöistä ja voi siten sisältää elämäntapamuutoksia, terapiaa, lääkitystä tai erilaisten seksiapuvälineiden käyttöä.

Etenkin siinä tapauksessa, jos epäilet ongelmien johtuvan fyysisistä syistä, on tärkeää mennä lääkäriin, jotta voit saada diagnoosin ja aloittaa hoidon. Oli taustalla mitä tahansa, lääkäri voi auttaa sinua löytämään ongelman perimmäiset syyt.

Monessa tapauksessa iso osa hoitoa on stressiä aiheuttavien ongelmien ratkaiseminen parisuhteessa ja arjessa. Lisäksi on hyvä idea opetella tuntemaan oma vartalonsa paremmin sekä kokeilla ja harjoitella erityyppisiä seksuaalisen stimulaation muotoja.

Omaan vartaloon tutustumista voi helpottaa kokeilemalla erilaisia eroottisia apuvälineitä, ja niitä löytyykin onneksi jos jonkinlaista.

Käytä seksiapuvälineitä

Jos kärsit alentuneesta tuntoherkkyydestä tai yliherkkyydestä ja sen myötä kivuista, ja sinun on siksi vaikeaa saada orgasmia, tarjolla on monenlaisia hyviä tuotteita, joiden avulla voi saada tai ylläpitää hyvää seksielämää.

Geishakuulat
Monet naiset kokevat jossain vaiheessa elämäänsä, että heidän lantionpohjansa lihakset heikentyvät esim. raskauden ja synnytyksen seurauksena, tai ihan vain ikääntymisestä johtuvien vartalon muutoksiin liittyen. Se voi saada aikaan virtsankarkailua ja tyytymättömyyttä seksielämään.Sinful Kegel Exerciser Pakkaus

Onneksi tarjolla on varsin tehokkaita apuvälineitä, kuten erilaisia geishakuulia ja lantionpohjan harjoittajia, joiden avulla lantionpohjan lihaksia voi vahvistaa, mikä puolestaan lievittää ongelmia. Suosittelemme lukemaan lantionpohjaoppaamme, josta saat vinkkejä oikeiden lantionpohjan lihasten löytämiseen sekä niiden tehokkaaseen treenaamiseen.

Voit halutessasi harjoittaa lantionpohjaa vaikka päivittäin, mutta vähemmälläkin treenillä saa vahvan ja terveen alapään. Suosittelemme, että aloitat lantionpohjan treenaamisen parilla muutaman minuutin treenikerralla viikossa. Voit nostaa kertojen määrää myöhemmin, jos se tuntuu luontevalta.

Magic Wand
Alentuneesta tuntoherkkyydestä kärsivälle Magic Wand on yksi parhaista saatavilla olevista tuotteista. Valitse mieluiten johdollinen malli, sillä useimmiten ne ovat tehokkaampia kuin johdottomat versiot. Voit myös nauttia verkkovirtaan kytkettävän mallin värinästä niin pitkään kuin haluat. Sinful Magic WandWandia voi käyttää kaikkialla vartalolla, joten voit vapaasti nauttia sen värinästä kaikilla ulkoisilla erogeenisilla alueilla, kuten klitoriksella tai terskalla.

Jos orgasmin tai siemensyöksyn saamisessa on ongelmia, kannattaa stimulaatio kohdistaa terskan alapuolella olevan penisjänteen alueelle. Samoin voimakas vibraattori kuten wand voi auttaa saamaan orgasmin klitorisstimulaation kautta.

Jos klitoriksen tai peniksen suora stimulointi tuntuu liian intensiiviseltä, voit suunnata värinän klitorista ympäröivälle alueelle tai anuksen seudulle. Voit myös hankkia lisäosia wandiisi, jolloin sitä voi käyttää G-pisteen tai eturauhasen stimulointiin.

G-pistevibraattori
Sinful Find the Spot PakkausJos sinulla on klitoriksen yliherkkyyttä aiheuttava aistihäiriö, voi olla hyvä idea suunnata stimulaatio johonkin toiseen nautintopisteeseen, kuten esim. G-pisteeseen. Eikä huolta, kaikilta löytyy G-piste – sen löytäminen voi vain vaatia hieman harjoittelua. Sen oikeanlainen stimulaatio voi johtaa todella syviin G-pisteorgasmeihin. Aivan aluksi oikea alue kannattaa etsiä joko omilla tai kumppanin sormilla, minkä jälkeen sitä voi opetella stimuloimaan G-pistedildolla tai G-pistevibraattorilla.

Hot Octopuss Penisvibraattori

Penisvibraattori
Eturauhasongelmista ja selkäydinvammoista kärsivät potilaat saattavat menettää kykynsä saada erektio (kokonaan tai osittain) tai siemensyöksy joko itse vamman tai siihen liittyvien hoitojen seurauksena. 1990-luvulla tanskalainen urologian ylilääkäri ja professori Jens Sønksen kehitti kuitenkin testivibraattorin, joka värisi sellaisella taajuudella, joka saattoi aktivoida siemensyöksyn myös näillä potilailla.

Juuri tämä teknologia on eräiden modernien penisvibraattorien taustalla. Ne saavat aikaan syvää ja tehokasta värinää, joka suunnataan penisjänteen tai terskan alueelle. Mullistavinta tässä teknologiassa on se, että sitä voi käyttää riippumatta omasta kyvystä saada erektio – vibraattori tekee kaiken työn käyttäjänsä puolesta.

Eturauhasvibraattori
Jos erektion tai orgasmin saaminen penistä stimuloimalla ei ole mahdollista, yksi vaihtoehto voi olla miehen G-pisteenäkin tunnetun eturauhasen stimulointi, jonka avulla voi saada eturauhasorgasmin. Se on orgasmityyppi, joka on monien mielestä erittäin syvä ja intensiivinen. Sinful Getter Eturauhasvibraattori

Eturauhasen stimulointia kannattaa harjoitella aluksi sellaisen eturauhasstimulaattorin avulla, jossa ei ole vibraattoria. Värisevään versioon voi ilman muuta siirtyä sitten, kun perusasiat ovat hallussa. Useimmat stimulaattorit kiihottavat sekä eturauhasta että välilihan aluetta samanaikaisesti.

Klitorispumput ja orgasmigeeli
Monille klitoris on se nopein ja paras (ja joskus myös ainoa) tie orgasmiin. Joillakin se on kuitenkin vähemmän tuntoherkkä kuin keskimäärin. Klitorispumppu Silloin apu voi löytyä erityisestä vaginapumpusta tai pienemmästä klitorispumpusta, joka asetetaan suoraan klitoriksen päälle. Se luo alueen ympärille alipaineen, joka saa veren virtaamaan klitorikseen, jolloin se turpoaa ja muuttuu tuntoherkemmäksi. Sen lisäksi voi käyttää myös orgasmigeeliä, joka sekin kiihdyttää klitoriksen verenkiertoa, jolloin kosketukset tuntuvat intensiivisemmiltä ja klitoriksen koko ympäristö muuttuu herkemmäksi.

Muista liukuvoideKaerlig Luomuliukuvoide
Oli käyttämäsi tuote miltei mikä tahansa, suosittelemme käyttämään sen kanssa hyvää vesipohjaista liukuvoidetta. Silloin saat paremman käyttökokemuksen ja lisäät tuntemusten intensiteettiä entisestään. Halutessasi voit myös valita kiihottavan liukuvoiteen, joka kihelmöi, lämmittää tai viilentää ihoa.

 

Lue lisää…

OPAS ORGASMIIN: TUTUSTU KLIIMAKSIISI
LANTIONPOHJA – ULTIMAATTINEN OPAS
ULTIMAATTINEN LIUKUVOIDEOPAS
OPAS KLITORISORGASMIIN
OPAS: NÄIN LÖYDÄT G-PISTEEN