Oppaat

10 hyvää syytä harrastaa enemmän seksiä

Seksi on hyväksi sinulle ja parisuhteellesi. Tämän olet varmasti kuullut aikaisemminkin. Mutta kuinka hyväksi se todella on? Ja mitkä ovat sen selkeimmät hyödyt?

Suomalaiset pariskunnat harrastavat seksiä keskimäärin 1-2 kertaa viikossa. Mutta kuten tavallista, useimmat haluaisivat enemmän, ja siihen on hyviä syitä. Seksi voi nimittäin olla ratkaisu, kun haluat kohentaa sekä fyysistä että henkistä hyvinvointiasi.

Jos haluatte hieman potkua seksielämäänne, on hyvä idea ottaa mukaan seksileluja etenkin, jos teillä on vaikeuksia päästä alkuun.

Lisää seksiä, lisää hyvinvointia

On monia hyviä syitä lisätä seksikertojen määrää parisuhteessa, ja tässä on lueteltuna 10 perustelua sille, miten seksin harrastaminen parantaa sekä läheisyyttä kumppanisi kanssa että terveyttäsi.

Psyykkiset hyödyt

Seksi tekee hyvää sekä tunne-elämälle että psyykkiselle hyvinvoinnille, joilla on selkeitä vaikutuksia yleiseen elämänlaatuun.

1. Parempi mieliala ja enemmän onnellisuutta
Kun harrastamme seksiä, kehoomme erittyy runsaasti erilaisia välittäjäaineita, jotka vaikuttuvat olotilaamme. Aivomme vapauttavat esimerkiksi hormonia nimeltä endorfiini, jota voi kuvailla kehon omaksi mielialalääkkeeksi. Se vähentää ikäviä tuntemuksia kuten ärtyneisyyttä ja alakuloisuutta, sekä rentouttaa ja lievittää kipua.

Rakkaushormonina tunnettua oksitosiinia vapautuu kehoon esimerkiksi nännejä stimuloidessa sekä muun seksuaalista mielihyvää tuottavan toiminnan aikana. Se tuo rauhallisuuden, turvallisuuden ja tyytyväisyyden tunteen, ja auttaa vahvistamaan tunnesidettä sinun ja kumppanisi välillä.

Orgasmin aikana elimistöön vapautuu useita hormoneja yhtäaikaisesti, kuten noradrenaliinia ja dopamiinia, jotka muun muassa vaikuttavat mielialaan positiivisesti ja lisäävät mielihyvän tuntemuksia. Orgasmin aikana erittyy myös prolaktiinia, joka yhdessä endorfiinin kanssa tekee meidät väsyneiksi – siksi lähes poikkeuksetta nukumme paremmin orgasmin jälkeen.

Lue lisää neuvoja klitorisorgasmin saavuttamiseen ultimaattisesta oppaastamme!

Seksi saa aikaan onnellisuuden tunteen

2. Apua stressin hallintaan
Jos koet olosi stressaantuneeksi, seksi on todennäköisesti viimeinen asia mielessäsi. Mutta kannattaa muistaa, että seksi auttaa selviytymään stressistä paremmin.

Kehosi erittää stressaantuneena kortisolia ja adrenaliinia, jotka aiheuttavat “taistele tai pakene” -reaktion. Nämä hormonit voivat johtaa lopulta väsymykseen ja uupumukseen, kohonnesseen verenpaineeseen ja moneen muuhun oireeseen.

Kun harrastat seksiä, aivosi ovat tulvillaan stressiä lievittäviä hyvinvointihormoneja, jotka vähentävät stressin ja stressihormonien tasoa. Positiivinen vaikutus voi kestää jopa pitkälle seuraavaan päivään.

3. Enemmän itseluottamusta
On sanomattakin selvää, että seksi on hyväksi tunne-elämän terveydelle, mutta tiesitkö, että se saattaa kohentaa myös itseluottamustasi? Se vähentää epävarmuuden tunnetta ja kohentaa huonoa itsetuntoa, jolloin elämänasenteesi muuttuu paljon myönteisemmäksi.

Fyysiset hyödyt

Sen lisäksi, että seksi edistää henkistä hyvinvointia, se on jo itsessään eräänlainen urheiluaktiviitetti. Monet tutkimukset yhdistävätkin säännöllisen seksin harrastamisen parempaan fyysiseen terveyteen. Puolen tunnin seksisessio polttaa noin 200 kaloria. Samanaikaisesti erittyy hormoneja, jotka vaikuttavat ruoan himoa vähentävästi.

Eli poltat kaloreita ja samalla himoitset vähemmän herkkuja. Win-win. Ja fyysiseen terveyteen vaikuttavia etuja on enemmänkin!

4. Parempi immuunijärjestelmä 
Tiesitkö, että säännöllinen seksi auttaa sinua pitämään sairaudet loitolla? Mikäli pidät itsestäsi huolta ja harrastat turvaseksiä, seksuaalisilla aktiviteeteillä on positiivinen vaikutus immuunijärjestelmääsi. Toisin sanoen, mitä useammin harrastat seksiä, sitä harvemmin kärsit flunssasta.

Kuulostaa paljon hauskemmalta kuin omena päivässä, eikö? 🙂

5. Kivun lievitystä
Useat tutkimukset osoittavat, että seksi voi vähentää kuukautiskipuja, kroonisia selkäkipuja ja jopa migreenin aiheuttamaa päänsärkyä. Saksalainen tutkimus vuodelta 2013 toteaa, että 30 % sarjoittaisesta päänsärystä kärsivistä ja 60 %  migreenipotilaista raportoi osittaisesta tai täydellisestä kivunlievityksestä seksin harrastamisen aikana.

Tutkijat laskevat tämän seksin aikana vapautuvien hormonien ansioksi, kuten esimerkiksi stressiä ja kipua lievittävä endorfiini sekä kipua lievittävä oksitosiini.

Lue seksiasento-oppaamme selkäongelmista kärsiville, niin voit harrastaa seksiä mahdollisimman kivuttomasti ja turvallisesti selkäongelmista huolimatta.

6. Hyväksi sydämelle
Seksi kumppanin kanssa (ei itsetyydytys) on liitetty systolisen paineen laskemiseen, joka siis on verenpaineen yläarvo sydämen supistuessa, toisin kuin distolinen paine, joka on alapaine sydämen lepovaiheessa.

Lähes 20 vuotta kestäneessä englantilaisessa tutkimuksessa todettiin, että miehillä, jotka harrastavat seksiä vähintään 2 kertaa viikossa, on 45% pienempi riski saada sydän- ja verisuonitauteja kuin miehillä, jotka harrastivat seksiä vain kerran kuussa tai vähemmän.

Samankaltainen tutkimus vuodelta 2016 osoitti, että naisilla, jotka ilmoittivat olevansa usein erittäin tyytyväisiä seksielämäänsä, oli pienempi riski kohonneeseen verenpaineeseen myöhemmin elämässä. Eli jos olet nainen, voit ehkäistä vanhuusiän sydän- ja verisuonitauteja jo nyt harrastamalla usein ihanaa seksiä kumppanisi kanssa.

7. Hyväksi aivoille
Aikaisemmat tutkimukset rottien seksuaalisesta käyttäytymisestä osoittavat, että tiheät yhdyntäkerrat korreloivat parempien kognitiivisten kykyjen ja uusien aivosolujen muodostumisen kanssa. Tutkijat ovat nyt löytäneet samansuuntaisia tuloksia myös ihmisiltä.

Yli 6000 50-vuotiasta tai sitä vanhempaa osallistui vuonna 2018 julkaistuun tutkimukseen, joka osoitti, että seksin tiuha harrastaminen parantaa aivojen muistitoimintoja.

Seksi on hyväksi aivoille

Hyödyt parisuhteelle

Seksin harrastaminen usein ja säännöllisesti on siis hyväksi sekä sinun että kumppanisi terveydelle, mutta luonnollisesti se parantaa monella tavoin myös suhdettanne.

8. Vahvistaa suhdettanne
Säännöllinen seksi parisuhteessa voi parantaa suhdettanne ja tuoda teidät lähemmäksi toisianne. Tällä tavoin rakkauttaan ilmaisevat pariskunnat pysyvät yhdessä useammin, kun taas eroprosentti on korkeampi pariskunnilla, jotka eivät voi/halua löytää aikaa toisilleen.

Kuten mainittu, runsaan seksin tuomat edut suhteellenne ovat osittain myös kehonne vapauttamien hormonien ansiota. Oksitosiini vahvistaa tunnesidettä sinun ja kumppanisi välillä, mikä puolestaan lisää intiimiä läheisyyttä välillänne.

9. Enemmän läheisyyttä
Haluatko enemmän kiintymystä ja rakkautta elämääsi? Harrasta enemmän seksiä kumppanisi kanssa! Kun pidätte seksuaalisen ulottuvuuden aktiivisena ja eläväisenä parisuhteessanne, suhde kokonaisuudessaan paranee. Huomaatte koskettavanne toisianne useammin, ja lisäksi suhteenne ei-seksuaaliset osa-alueet virkistyvät ja lämpenevät. Samalla kunnioitus ja huolenpito toisianne kohtaan kasvaa.

Eikä näitä positiivisia vaikutuksia varten tarvitse välttämättä edetä yhdyntään asti. Voitte saavuttaa nämä positiiviset vaikutukset jopa ilman yhdyntää. Eroottisina ja seksuaalisesti kiihottavina koetut yhdessä vietetyt hetket riittävät saamaan aikaan positiivisen, lämpimän tunnelman välillänne.

10. Parempaa seksiä
Onko enempi parempi? Kyllä se vain näin on. Ja jos olet joskus miettinyt, että voiko seksi olla vielä yhtä hyvää kuin se oli alkurakkauden myrskyissä, niin vastaus tähänkin on kyllä. Mahdollisesti vieläkin parempaa, koska tunnette nyt toisenne paremmin ja olette sekä kypsempiä että läheisempiä kuin silloin, kun olitte vasta tavanneet. Mutta voi tietenkin vaatia hieman työtä päästä takaisin suhteen alkuhuumaan, jossa naiskentelitte kuin kanit.

Ei kannata huolestua, jos kumppanisi spontaani seksuaalinen halukkuus ei vastaa täysin omaasi. Se ei tarkoita, että sinussa tai kumppanissasi olisi jotain vikaa, tai että suhteestanne puuttuisi jotain. Olette vain yksinkertaisesti erilaisia.

Vaikka sinä tai kumppanisi ette olisi “sillä tuulella” juuri nyt, kannattaa antaa seksille mahdollisuus ja katsoa mihin se johtaa – kunhan se vain on teille molemmille mieluista.

Mausteita seksielämään

Jos seksuaaliset aktiviteettinne ovat muuttuneet hieman itseään toistaviksi tai seksihalunne kulkevat omia raiteitaan, voi apu löytyä huomion siirtämisestä johonkin sellaiseen, joka ei aiheuta suorituspaineita.

Jos otatte seksileluja mukaan makuuhuoneeseen, huomio siirtyy automaattisesti teistä itsestänne enemmän leluihin ja niiden kanssa toimimiseen, jolloin voitte keskittyä yksittäisten “suoritusten” sijaan yhteiseen intiimiin tekemiseen ja lelujen tuomaan lisämausteeseen.

 

Suosittelemme aloittamaan jollain pienellä, esimerkiksi eroottisella pelillä tai pariskunnille suunnatulla lelulla, josta voitte molemmat nauttia samanaikaisesti. Lue oppaamme siitä, kuinka ottaa seksilelut mukaan parisuhteeseen, niin löydät paljon vinkkejä ja neuvoja.

 

Nautinnollista lakanoiden heiluttelua!